Cinefòrum ambiental a la UAB i Dia de les Ciències Ambientals

La UAB inicia la celebració anual d’una jornada per la comunitat de les Ciències Ambientals, on des de l’ACCA contribuïm amb la projecció del documental “Silent Snow”, sobre la contaminació de l’Àrtic.

La iniciativa, sorgida de la Coordinació de Ciències Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i recolzada pels estudiants de la carrera, té un objectiu ben clar: establir una jornada anual de visualització, debat, reflexió i celebració al voltant d’aquests estudis. I a jutjar pels resultats de la primera edició, sembla que ha vingut per quedar-se.
La diada, celebrada el passat divendres 11 d’octubre de 2013, va ser una jornada molt participada i plena d’activitats interessants, que va començar al matí amb una presentació per part dels coordinadors, els Drs. Joan Rieradevall i Jordi Garcia-Orellana, i el degà de la facultat, el Dr. Jordi Bartrolí. Tot seguit, tres conferències van evidenciar la pluralitat i la qualitat de la recerca en les Ciències Ambientals. Abans de dinar, i aprofitant la gran quantitat d’estudiants presents a la sala d’actes de la Facultat de Ciències, es va fer la presentació de diversos col·lectius: l’Associació Catalana de Ciències Ambientals (ACCA), el Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya (COAMB), i Ambient Crític, el col·lectiu d’estudiants de Ciències Ambientals de la UAB. El punt més distès i festiu del dia va ser a l’hora de dinar, amb el fantàstic ecodinar preparat pels estudiants de 4t curs de la carrera. L’últim acte de la jornada va ocupar fins a mitja tarda i va ser la projecció d’un “Cinefòrum ambiental” preparat i dinamitzat per l’ACCA. El documental escollit va “Silent Snow: the invisible poisoning of the Arctic” (Jan van den Berg i Pipaluk Knudsen-Ostermann, 2011), guanyador del Festival Internacional de Cinema del Medi Ambient (FICMA) de l’any anterior. Un debat posterior va disseccionar alguns dels temes exposats al documental, i va servir també per posar en comú les visions o percepcions més personals d’alguns dels estudiants assistents.

Des de l’ACCA celebrem haver pogut col·laborar en la organització d’aquest acte i felicitem a la Coordinació de CCAA de la UAB (i a la comunitat de les Ciències Ambientals en general) per aquesta iniciativa, que -creiem- podria ser un bon exemple a seguir per part de les altres universitats com una manera de visibilitzar i cohesionar aquests estudis encara massa poc valorats.
Endavant i ens tornem a veure l’any vinent en el 2n Dia de les Ciències Ambientals!

Per si us vau perdre els actes, us recomanem la crònica del dia realitzada pels companys d’Ambient Crític, el col·lectiu d’estudiants de Ciències Ambientals de la UAB: [http://www.ambientcritic.cat/2013/12/cronica-del-dia-de-les-ciencies.html].