Neix la Plataforma Interuniversitària de les Ciències Ambientals (PICAC)

La Plataforma pretén convertir-se en un punt de trobada estable per a l’intercanvi d’opinions i la creació de sinèrgies entre les coordinacions de titulació de les diferents universitats, els diferents col·lectius d’estudiants i les associacions d’àmbit català: ACCA i COAMB.

El passat dijous 17 de juny de 2014, la seu del Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya (COAMB) va convertir-se en l’escenari d’una reunió pionera i sense precedents que pot acabar esdevenint una fita rellevant en la història de les Ciències Ambientals a Catalunya. La trobada marcava la primera convocatòria i reunió fundacional de la Plataforma Interuniversitària de les Ciències Ambientals (PICAC), una iniciativa impulsada que hem estat impulsant des de l’Associació Catalana de Ciències Ambientals (ACCA) al llarg de les darreres setmanes i que ha comptat amb la llum verda i bona predisposició de tots els actors que hi han assistit: els col·lectius d’estudiants Skamot Verd (UB) i Ambient Crític (UAB), el Col·legi d’Ambientòlegs (COAMB) i el professorat responsable de la coordinació dels estudis a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), de la Universitat de Barcelona (UB) i de la Universitat de Girona (UdG). A més a més, es preveu que properament s’hi adhereixin també la Coordinació de la Universitat de Vic (UVic) i algun representant territorial de la Asociación de Alumnos y Exalumnos de Ciencias Ambientales de la UNED (AECAD), completant així el mapa d’organitzacions del món universitari de les Ciències Ambientals a Catalunya.

L’objectiu de la Plataforma, que pretén reunir-se de forma periòdica al llarg dels cursos acadèmics, és establir un espai de trobada regular per als representants de les diferents organitzacions. Així, es pretén potenciar la comunicació, afavorir l’intercanvi d’experiències i reforçar les iniciatives col·laboratives en l’àmbit universitari, com les que ja es duen a terme en el marc dels Premis Ciències Ambientals o altres activitats puntuals (Dia de les Ciències Ambientals, cinefòrums a les universitats, etc.). Una de les apostes principals del projecte és la incorporació de les associacions d’estudiants a totes les trobades de la PICAC, per tal de garantir transparència amb l’estudiantat i per incorporar la seva veu a les converses que s’hi esdevinguin, una necessitat que l’ACCA ha jutjat com a claríssima des dels inicis del projecte.

Amb la tranquil·litat que ningú té res a perdre-hi però amb l’esperança i la forta voluntat que la Plataforma s’acabi convertint en una eina útil per al treball en comú i la millora de les relacions, iniciem aquest projecte els resultats del qual només podrem jutjar amb el temps. Treballarem tant com poguem, això sí, perquè siguin ben positius.

Per qualsevol dubte o proposta en el marc de la PICAC, podeu adreçar-vos a l’adreça de correu electrònic de l’ACCA: acca@cienciesambientals.cat