Negociacions climàtiques i enfocaments multidisciplinaris a l’entrega dels 4ts Premis Ciències Ambientals

Negociacions climàtiques i enfocaments multidisciplinaris a l’entrega dels 4ts Premis Ciències Ambientals

Els guardons s’entreguen en aquesta nova edició a quatre guanyadors i dos accèssits per les categories de treball de fi d’estudis, recerca, iniciativa empresarial i comunicació. L’acte de lliurament es va celebrar conjuntament a un debat-tertúlia sobre les negociacions de la COP que començaran d’aquí pocs dies a París.

El Palau Macaya (Barcelona) acollia el passat divendres 20 de novembre l’acte de lliurament dels Premis Ciències Ambientals 2015. Uns guardons que han arribat ja a la seva quarta edició amb els mateixos objectius amb què es plantejaren inicialment: reconèixer el treball dels estudiants i professionals de les Ciències Ambientals i promoure aquest tipus d’enfoc amb les característiques que li són pròpies i específiques d’integració, pensament holístic i multidisciplinarietat en el camp del medi ambient.

En la primera part de l’acte, un debat distès sobre la imminent Conferència de les Parts (COP) de París sobre canvi climàtic va posar de manifest la rellevància d’aquestes negociacions i la complexitat de la política ambiental internacional, especialment a l’hora de buscar un relleu al Protocol de Kyoto en un context com l’actual. Sota la moderació de la periodista Cristina Ribas (Associació Catalana de Comunicació Científica), els tres experts convidats van anar explorant punts de trobada i de desavinences tot intentant respondre a la gran pregunta: hi haurà protocol de París 2015? Anna Pérez (Moviment per la Justícia Climàtica), Josep Xercavins (Universitat Politècnica de Catalunya) i Salvador Samitier (Oficina Catalana del Canvi Climàtic) van posar sobre la taula arguments importants a l’hora de veure què cal esperar de la cimera que comença el proper dia 30 de novembre.

I tancada la tertúlia, era el moment de l’entrega dels Premis Ciències Ambientals, uns guardons que són impulsats per l’Associació Catalana de Ciències Ambientals (ACCA) i el Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya (COAMB) i que en aquesta edició han sigut atorgats en forma de quatre projectes guanyadors i dos accèssits seleccionats d’entre una quinzena de candidatures finalistes.

Els premiats per a cadascuna de les quatre categories establertes, que van tenir oportunitat de poder exposar breument en l’acte de reconeixement, són els següents:

 • Projecte o treball de final d’estudis:
  Guanyador: “De residu a recurs: Situació actual del subproducte i la fi de la condició de residu a Catalunya“, d’Anna Martínez.
 • Activitat de recerca:
  Guanyador: “El Canvi Global a través dels ulls dels indígenes amazònics“, d’Álvaro Fernández-Llamazares.
  Accèsit: “Contabilidad regional de flujos materiales y presiones ambientales”, de Sergio Sastre.
 • Iniciativa empresarial:
  Guanyador: “Espigoladors: De fruites i verdures imperfectes neixen segones oportunitats“, un projecte de Mireia Barba, Jordi Bruna i Marina Pons.
 • Comunicació ambiental:
  Guanyador: “Sssplau: Una escola + saludable i sostenible“, un projecte de l’Ajuntament de Barcelona.
  Accèssit: “Quincalla.org: Blog sobre disseny sostenible i social”, d’Anna Villagordo.

La valoració i veredicte de les candidatures ha anat a càrrec d’un jurat format per representants dels móns universitari, de recerca, empresarial, de la comunicació, de l’associacionisme i de l’administració pública ambiental. En aquesta 4a edició, han composat el jurat Conxi Rodríguez (UdG), Cristina Palet (UAB), Margarita Menéndez (UB), Lluís Benejam (UVic-UCC), Jordina Belmonte (ICTA-UAB), Mireia Herrera (Fundació Fòrum Ambiental), Mònica López (Diari ARA), Sergi Cantó (Dept. de Territori i Sostenibilitat), Susana Pascual (COAMB) i Joaquim Muntané (ACCA).

Des de l’ACCA i el COAMB volem agrair la dedicació de tots els membres del jurat, alhora que felicitem als responsables de totes les candidatures per l’esforç d’haver-s’hi presentat i per la qualitat dels seus projectes. Alhora, manifestem la nostra satisfacció pel desenvolupament d’aquesta edició dels Premis Ciències Ambientals i pel procés de consolidació d’aquests guardons entre la comunitat de les Ciències Ambientals a Catalunya.

 

Podeu veure la galeria de fotos de l’acte aquí.