La diputada Mireia Boya, primera ambientòloga al Parlament de Catalunya

La diputada Mireia Boya, primera ambientòloga al Parlament de Catalunya

Fotografia: Mireia Boya i Joan Garriga, dues de les noves incorporacions al Parlament. Font: JORDI BORRÀS/EL MON.

 

Des d’ahir, 20 de gener de 2015, el Parlament de Catalunya compta entre les seves diputades i diputats amb l’aranesa Mireia Boya, la primera ambientòloga a realitzar aquesta tasca de representació política. Amb aquest fet es consolida la presència del col·lectiu de llicenciats i graduats en Ciències Ambientals en el món de la política, on ja fa anys que hi tenen una presència destacada a nivells comarcal i, sobretot, municipal.

Mireia Boya e Busquet formarà part en aquesta XI legislatura del grup parlamentari de la CUP-Crida Constituent, on s’ha integrat en substitució del diputat Ramon Usall, també de la província de Lleida.

Vocal del Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya (COAMB) des de l’any 2009 fins el 2014, Boya és llicenciada en Ciències Ambientals per la Universitat Autònoma de Barcelona (2002),  màster en Disseny Paisatgístic per la Universitat de Montreal (2004) i doctora en Disseny Mediambiental per la mateixa universitat (2009).
En l’àmbit professional de les Ciències Ambientals, ha impartit classes d’ecologia aplicada a l’Escola d’Arquitectura del Paisatge de la Universitat de Montreal, ha coordinat el el màster en Gestió i Intervenció del Paisatge de la UAB i ha col·laborat amb la Direcció General d’Arquitectura i Paisatge de la Generalitat de Catalunya, així com amb l’Observatori del Paisatge. També ha treballat pel Ministeri de Medi Ambient de l’estat africà de Sao Tomé y Príncipe. Actualment és consultora freelance en temes de paisatge, turisme, desenvolupament local i avaluació ambiental de plans urbanístics. També treballa com a professora associada a la Universitat Pompeu Fabra, i és propietària d’una casa rural al Pirineu.
En l’àmbit polític, Mireia Boya és membre fundadora i excoordinadora de l’ANC Vall d’Aran, i ha estat regidora de l’Ajuntament de Les (Baix Aran) per la formació assembleària Corròp. Activista occitanista, Boya ha anunciat que té intenció d’utilitzar l’aranès en les seves intervencions al Parlament, contribuint així a la major visualització i representació de múltiples minories: l’aranesa, la occitana, la del Pirineu, la de les terres de Ponent i -creiem que podem afegir-ho- la de les ambientòlogues i ambientòlegs.

Des de l’Associació Catalana de Ciències Ambientals volem transmetre la nostra satisfacció i enhorabona per la incorporació de Mireia Boya com a diputada del Parlament, un pas que contribuirà a la llarga lluita pel reconeixement social dels ambientòlegs i que ajudarà també, n’estem segurs, en la necessària presa de consciència de les múltiples amenaces i reptes ambientals que cal afrontar de manera urgent. Les nostres felicitacions i millors desitjos per la tasca feta i la que té per davant en la seva tasca com a diputada. Molta sort!