Premis Ciències Ambientals 2017

El passat 14 de desembre de 2017 es va celebrar a l’Ateneu Barcelonès l’entrega dels 6ns Premis Ciències Ambientals, organitzats per l’Associació Catalana de Ciències Ambientals (ACCA) i el Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya (COAMB). Com en les edicions anteriors, els trofeus tenen l’objectiu de reconèixer la tasca de persones en diferents àmbits del medi ambient. Tant si te la vas perdre, com si vols revisar els premiats, et deixem una crònica de tot el que hi va succeir.

L’acte va començar amb una conferència de l’alpinista català Ferran Latorre, que va exposar la seva experiència d’assolir els catorze vuit-mils del món com un exemple de la necessitat de perseguir els nostre reptes i aspiracions sense rendir-nos.

A continuació, es va procedir a l’entrega dels premis. Els trofeus atorgats, creats mitjançant impressió 3D i sota criteris d’ecodisseny, són obra original del dissenyador Lucio Traficante. Aquests, que tenen forma de test, tenen a dins una llavor de boix (Buxus sempervirents), que creix i s’entortolliga amb les branques del premi.

El premi en la categoria de Treball de Recerca de Batxillerat va ser entregat per Teresa Comes, docent de l’Escola Pia de Granollers, centre guanyador del premi de l’any passat. Els guardonats en aquesta categoria van ser:

  • Premi per a “Escassetat d’Aigua”, d’Inés Esteban i Enrique Bregaran. Aquest projecte que té com a subtítol “El costat fosc de l’aigua”, tracta la monopolització dels recursos hídrics, analitza les problemàtiques ambientals del vector aigua i exposa les seves causes i conseqüències, relacionant-les amb els models de vida occidentals.
  • Accèssit per a “Pòl·lens que causen al·lèrgies respiratòries”, de Núria López. Recull la complexitat d’estudiar l’afectació per al·lèrgies a causa del gran nombre de factors ambientals que hi intervenen.

El premi en la categoria de Treball de fi de Grau de Ciències Ambientals va ser entregat pel Dr. Joan Rieradevall, investigador i professor en enginyeria ambiental a la UAB:

  • Premi per a “Nou model de transport sostenible per Barcelona”, d’Ivan Rabal. El projecte analitza l’aplicació de diverses mesures per la reducció de la contaminació de l’aire a Barcelona, com ara la creació de zones de baixes emissions.
  • Accèssit per a “La problemàtica del barb roig als estanys d’alta muntanya del Pirineu” de Laura Márquez, Ana Elguea, Lorena Flores i Sara García. El projecte analitza les conseqüències de la introducció d’un petit peix no autòcton utilitzat com esquer viu de pesca durant els últims 80 anys als estanys d’alta muntanya del Parc Nacional d’Aigüestortes i el Parc Natural de l’Alt Pirineu, i pretén alertar de les alteracions negatives de la introducció d’espècies forànies en aquests delicats hàbitats naturals.

El premi en la categoria d’activitat de recerca va ser entregat per la Dra. Jordina Belmonte, directora de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental (ICTA-UAB):

  • Premi per a “Impactes sobre la salut relacionats amb el planejament urbà i de la mobilitat”, de Natalie Muller. La recerca alerta sobre la problemàtica de la contaminació de l’aire sobre la salut humana, i aporta dades de possible solucions des del planejament urbà, mitjançant l’ús d’una eina de modelització que avalua com canvien indicadors com l’esperança de vida en funció de l’activitat física, la pol·lució de l’aire o l’accés a espais verds de la població.
  • Accèssit per a “Les ciutats sostenibles a través d’un anàlisi ambiental econòmic i d’eficiència dels sistemes urbans de sanejament i drenatge”, d’Anna Petit. La recerca pretén aportar solucions pel sistema de drenatge en el context actual de ciutat en creixement, i aporta propostes innovadores, entre d’altres sobre els materials de construcció i l’ecoeficiència de les xarxes de clavegueram i sobre la prevenció d’inundacions.

El premi en la categoria d’iniciativa empresarial va ser entregat per Joan Barfull, responsable de medi ambient de PIMEC:

  • Premi per a “Torres & Earth”, de Josep Amado Gallart. Projecte de les bodegues Torres per posar fre al canvi climàtic, que consideren l’amenaça més gran a la que s’enfronta el sector del vi. L’objectiu és reduir en un 30% les emissions per ampolla del 2018 al 2020. Entre altres accions, l’empresa destina cada any l’11% dels seus beneficis a accions relacionades amb el medi ambient i el canvi climàtic.
  • Accèssit per a “Back to Eco”, de Núria Nubiola i Montserrat Bayen. Un projecte que aconsegueix reutilitzar o allargar la vida útil de texans usats mantenint el valor del teixit, per tal de fer-ne bosses i complements. La confecció es fa en tallers de reintegració sociolaboral o contractació de persones amb risc d’exclusió social.

El premi en la categoria de comunicació ambiental va ser entregat per Blanca Nevot, d’Ecoembes:

  • El premi és per “Cada cosa on toca, a Maó reciclam”, de Marta Pérez. El projecte té com a objectiu conscienciar la població de Maó sobre la importància de mantenir una actitud responsable i respectuosa sobre els residus generats, i millorar els resultats i funcionament de la recollida selectiva del municipi.
  • L’accèssit és per “Ambientubers”, de Cristian Serrano, Maria López, Alex Mate i Marina López. Un projecte d’educació ambiental que fa servir les xarxes socials, especialment el seu canal de youtube, per difondre informació de temàtica ambiental amb l’objectiu de conscienciar la població sobre les problemàtiques en el sector del medi ambient

Les organitzacions impulsores valorem molt positivament la gran acollida d’aquesta sisena edició, per la qual s’han rebut més de 30 candidatures. Des de l’ACCA i el COAMB esperem  poder augmentar la participació any a any per tal de seguir reconeixent la implicació de les persones que, des de diferents àmbits i posicions, contribueixen a transformar la societat cap a models més justos i sostenibles.