L’ambientòleg i l'ambientòloga: professionals del medi ambient

El títol de llicenciat/da o de graduat/da en Ciències Ambientals obre les portes al món laboral, on els coneixements sobre el medi ambient adquirits al llarg dels estudis continuen tenint plena importància.

Ara bé, en què es treballa exactament i què se’n pot esperar?

L’ambientòleg o ambientòloga és un professional versàtil, capaç de desenvolupar-se còmodament en àmbits del coneixement molt diversos. Les competències d’un ambientòleg i d’una ambientòloga inclouen disciplines provinents del medi natural, de l’economia i de les ciències socials. D’aquesta forma, els estudis en ciències ambientals són una formació per treballar en l’àmbit del medi ambient pròpiament dit, però també obre la porta a especialitzar-se en qualsevol altre dels àmbits estudiants amb el valor afegit de disposar d’una visió holística del coneixement.

Pel que fa a les possibilitats laborals dels ambientòlegs i ambientòlogues, són molt diverses. Actualment es poden trobar ambientòlegs i ambientòlogues tant en l’administració com l’empresa privada, en sectors tan diversos com la gestió de residus, l’ecodisseny, l’avaluació ambiental, la gestió d’aigües, la planificació territorial, la prevenció de riscos naturals, etc. És possible trobar ambientòlegs i ambientòlogues a àmbits molt diferents de la nostra societat.

DEL CAMP AL DESPATX

Conèix testimonis d’ambientòlegs i ambientòlogues en actiu, tant en vídeo com per escrit.

20 ANYS, 20 Ambientòlegs i ambientòlogues

unnamed-1

Anna Torres, extresorera de de l’Associació Catalana de Ciències Ambientals (ACCA). és una dels 20 ambientòlegs que hi podeu trobar.

El 2012 es van celebrar els 20 anys de la creació dels estudis de Ciències Ambientals a Catalunya. Per commemorar aquesta fita l’ACCA, el COAMB i la Universitat Autònoma de Barcelona van dur a terme diferents accions al llarg d’aquell 2012.

Una de les accions va ser aquesta secció del blog, que sota el títol de“20 anys, 20 ambientòlegs” va presentar les experiències i visions de la pràctica de les ciències ambientals de 20 professionals del medi ambient, cadascú en el seu àmbit i sector laboral.

Més informació a la web del projecte >>

INSERCIÓ LABORAL, ÀMBITS D’OCUPACIÓ I CANVIS

L’Observatori Permanent del Mercat Ambiental, elaborat periòdicament pel Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya (COAMB), ofereix informació molt interessant per analitzar la situació laboral dels ambientòlegs i ambientòlogues. Malgrat la complicada situació socioeconòmica que viu el conjunt del país, les dades mostren algunes tendències esperançadores pel col·lectiu

%

titulats que tenen feina

%

ocupats que treballen al sector ambiental